Aortastenos

Aortastenos, förträngning i aortaklaffen, är en hjärtsjukdom som uppstår i hjärtklaffen mellan vänster kammare och kroppspulsådern - aortaklaffen. Aortastenos kännetecknas av "förkalkning" - eller ansamlingar av kalkavlagringar vilket gör att klaffens förmåga att helt öppna och stänga sig begränsas. Detta gör att blodet får svårt att passera ut från hjärtat till den stora artären kroppspulsådern. Vanliga symtom är till exempel svår andfåddhet och extrem trötthet.

Ett friskt hjärta har fyra hjärtklaffar som ser till att blodet pumpas i rätt riktning genom hjärtat till kroppens vävnader och organ.

Klaffarna fungerar som backventiler.

Om någon av hjärtklaffarna skadas eller dr

abbas av sjukdom måste hjärtat arbeta hårdare vilket leder till att det överbelastas. Sjukdom i en hjärtklaff kan leda till läckage (-insufficiens) eller förträngning (-stenos).

Symtom

De vanligaste symtomen vid aortastenos är att man har svårt att andas eller att man har ont i bröstet, vilket orsakar svårighet att utföra någon ansträngande fysisk aktivitet.

Symtomen kan också leda till yrsel och svimningar. I många fall finns det inga uppenbara symtom vid aortastenos.

Aortastenos är en fortskridande sjukdom, vilket får till resultat att patienterna ofta anpassar sig till sina symtom och deras nivå av aktivitet minskar. Symtomen vid aortastenos liknar många av symtomen vid andra former av hjärtsjukdom eller lungsjukdom.

Diagnos

Ett ”blåsljud” eller ett "klick-ljud" är vanligen det första tecknet på en hjärtklaffsjukdom.

Utredningen för diagnos innehåller:

Ekokardiografi: ultraljudsbild visar hur hjärtat arbetar och hjärtklaffarnas funktion och utseende.

Lungröntgen: Visar bilder av hjärtat, lungorna och blodkärlen.

Elektrokardiografi (även EKG) – spelar in hjärtats aktivitet med hjälp av elektroder.

Behandling

Svår aortastenos kan inte behandlas med läkemedel. Den enda effektiva behandlingen är en hjärtklaffsoperation där man ersätter aortaklaffen.

Det finns flera olika typer av metoder för hjärtklaffsoperationer, varav de vanligaste är TAVI (byte av hjärtklaff via ljumsken) och öppen hjärtkirurgi.

Granskat av Peter Vasko, kardiolog.